Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2015 21:09 - 15 юни 1913
Автор: wasp Категория: История   
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове:
0



Понякога се питам каква щеше да бъде България ако това не се беше случило....

На 15 юни генерал Савов изпраща следната телеграма до командира на Четвърта армия:

„С оглед да не се получи лош резултат по отношение духа на армията при съществуващите сръбски атаки, а, от друга страна, за да се избегне всякакво насърчаване на неприятеля, заповядвам ви да атакувате по целия фронт колкото е възможно по-енергично, без да хвърляте всичките ваши сили и без да създадете някаква продължителна битка. Опитайте се да стъпите здраво при Криволак от десния бряг на Брегалница. За предпочитане е да започнете стрелба вечерта и да извършите енергична атака по целия фронт през нощта и при изгрев слънце. Операцията трябва да бъде проведена утре, 16 юни, вечерта."

 

Заповедта до Втора армия се споменава от генерал Савов в друга телеграма, изпратена на следващия ден, 16 юни, която е по-интересна, тъй като посочва мотивите, накарали войнолюбивите партии да рискуват и да предприемат действия, или предлагащи необходимото оправдание за предприетите действия. „В директива 24 аз заповядах на Четвърта армия да предприеме нападателни действия, а на Втора армия веднага след като завърши своите действия срещу Чаяза, да започне да се съсредоточава по предварително установената линия с оглед атака срещу Солун. Господа генералите трябва да имат предвид, че нашите действия срещу сърбите и гърците се предприемат без формално обявяване на война, главно по следните причини: I) Да се повдигне духът на армията и след това тя да гледа на нашите съюзници като на днешни наши неприятели; II) Чрез създаването на опасения за война между съюзниците да се ускорят решенията, които трябва да бъдат взети от руската външна политика; III) Да се нанесат тежки удари върху нашите неприятели с оглед да бъдат принудени да покажат по-голяма готовност за отстъпки; IV) Тъй като нашите неприятели са окупирали територии, които ни принадлежат, нека се опитаме с оръжие да завладеем нова територия, докато европейските сили се намесят, за да спрат нашите военни действия. Тъй като може да се предвижда ранна намеса на европейските сили, необходимо е бързо и решително действие. Четвърта армия трябва да завземе Велес на всяка цена поради голямото политическо значение на една такава победа. Ако действията на Четвърта армия са успешни, Втора армия ще получи заповед да нападне Солун."

Когато днес четем тези объркани и детински разсъждения на един генерал, който желае да играе ролята на политик, на нас ни е трудно да повярваме, че въпросът за войната и мира е бил решен по такъв начин. По-късно генерал Савов заявява, че чисто и просто е следвал дадена му заповед. След това млъква. Казано бе от негово име, че заповедта е била дадена от цар Фердинанд и че генералът е бил заплашен с военен съд, ако не се подчини.

По време на предизборната кампания през 1913 година общественото внимание се занимава почти изключително с въпроса, кой носи отговорност за това, което се беше случило на 16 юни. Хората полагат големи усилия да открият виновника. Проучването все още не е завършило и ние считаме, че не е необходимо да се занимаваме със слухове, които са повече или по-малко неверни. Да се търси един - единствен виновник е погрешен метод, който не е в състояние да хвърли светлина върху по-дълбоките причини за българската национална катастрофа. Когато се търси виновник, не само някакъв си един ден от месец юни, а целият ход на двете войни трябва да бъде обект на проучване. Както казахме и по-горе, една освободителна война се беше превърнала във война за завоевания и за задоволяване на нечия лична амбиция. Но нейните причини са също така обособени от стратегически необходимости, от легитимни тежнения, присъщи на традиционната национална политика; от самохипнозата на един народ, който никога не е претърпявал неуспех и се е опиянил от своите успехи - народ, получил справедливо признание от целия свят за своята военна слава; от погрешната оценка на неговите противници, обоснована върху добре известни факти от миналото и непознаване на настоящето; с една дума - от дълбока вяра в каузата на този народ, от дълбока вяра в неговата звезда, което представлява част от неговия народностен характер.

Събитията след фаталните 16 и 17 юни могат да се възпроизведат в няколко думи. Вечерта на 17 юни миролюбиво настроените министри узнават с изненада, че докато г-н Данев се е готвел да тръгне за Санкт Петербург и една руска канонерка го е очаквала във Варна, за да го заведе до Одеса, войната вече е избухнала. Сутринта на 18 юни Министерският съвет се събира на заседание. Започват бурни разисквания, по време на които кабинетът заплашва с подаване на оставка, а генерал Савов е принуден да издаде заповед за спиране на офанзивата. Самият генерал е уволнен заради издаването на тази заповед. По същото време руското правителство се опитва да спре придвижването на гръцките и сръбските войски чрез дипломатически натиск в Атина и Белград. Тъй като не се предвижда никаква санкция, която да осигури руското въздействие, то се оказва неефикасно. Два дни преди започването на военните действия Румъния, насърчена от Русия, декларира на България, че в случай на война си запазва правото на пълна свобода на действие. И наистина, тя се възползва в широка степен от тази своя декларация и много скоро проличава колко по-трудно е да се спре една Румъния, започнала вече военни действия, отколкото тя да бъде убедена да ги предприеме. Освен това Турция се показва все по-агресивна и непримирима.

Лавина от нещастия се струпва върху България. Тук следва да се добавят още няколко дати. На 1 юли гърците нападат българския гарнизон в Солун, убиват няколко войници и пленяват останалите. Българите не удържат позициите зад реките Злетовска, Брегалница и Крива Лъкавица. След неколкодневни техни нападения те са спрени и отхвърлени. На 7 и 8 юли сръбската армия преминава в офанзива. На 9 юли сърбите завземат Радовиш, а гърците -Струмица. На 11 юли румънската армия завършва своята мобилизация и прекосява българската граница, без да срещне каквато и да е съпротива. На 12 юли турската армия при Чаталджа започва да си възвръща Тракия. На 21 юли тя се намира в Люле Бургас и в Лозенград. На 22 юли си възвръща Одрин, опразнен набързо от българите. Още на 14 юли сърбите са превзели Крива Паланка. На 11 юли България е отправила първия си призив за помощ към Европа. На 23 юли през деня цар Фердинанд отправя апел към руския цар за посредничество. Без да дочака резултатите от това последно предложение, отчаян г-н Данев, подава оставката си. На 15 юли армиите на противниците продължават да напредват, а румънците се насочват към София. С телеграма до Франц Йосиф, цар Фердинанд иска посредничеството му в отношенията с Румъния. По съвет на Франц Йосиф, Фердинанд изпраща телеграма лично до крал Карол. Той изисква като условие за мир да се отстъпи триъгълникът, оформен между Дунав, Тутракан и Балчик. Неговото предложение е прието на 21 юли, но българите все още трябвало да се бият срещу гърците, достигнали до границите на царството при Джумая, докато сърбите са обсадили Видин. На 30 юли започват най-сетне преговори в Букурещ и на 31 юли по обед се подписва петдневно примирие. На 4 август то се удължава с още 4 дни. Мирният договор в Букурещ е подписан на 10 август, а мирът с Турция е сключен на 29 септември1913 година. Читателят може да сравни границите, установени по силата на тези договори (вж. приложената карта), с окупираните земи три месеца преди войната. Размерът на българските загуби е ясен. Тези, които спечелиха войната, твърдят, че така „равновесието на Балканите" е осигурено, че резултатът от тази война е сложил край на всякакви претенции за хегемония и следователно е осигурил бъдещия мир. За нещастие едно по-точно разследване води по-скоро до заключението, че Букурещкият договор е създал условия, които съвсем не са трайни. Макар че българските завоевания са почти унищожени с този договор, завоеванията на гърците и на сърбите не са твърдо установени.

http://macedonia.kroraina.com/karnegi/index.html

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 338697
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3598
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031