Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2016 21:09 - 130 години русофилски преврати мачкат България
Автор: wasp Категория: История   
Прочетен: 908 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 08.08.2016 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

княз Александър Батенберг

На днешния ден преди 130 г. е организиран първият държавен преврат след Освобождението на България срещу княз Александър Батенберг. 

В дъното на заговора група офицери русофили, недоволни от външнополитическия курс на княза, извършват държавен преврат на 8 срещу 9 август 1886 г. Начело на преврата застават майор П. Груев и капитаните А. Бендерев и един от най-големите предатели на отечството - Радко Димитриев. С помощта на юнкерите от Военното училище и части от Струмския полк, те обезоръжават охраната около двореца в София и заставят княза да подпише прокламация към българския народ, че се отказва от заемания престол. Акцията няма подкрепата на българската общественост и завършва с неуспех. 

Против превратаджиите се обявява Стефан Стамболов, който е председател на Народното събрание. С помощта на части от Пловдивския гарнизон той извършва контрапреврат. Князът, който след детронирането му е изведен вън от пределите на Княжеството, е повикан да се завърне обратно и да заеме българския престол. Макар да се завръща в България, княз Александър I Батенберг отказва да встъпи отново на престола, мотивирайки се с нежеланието, изказано по този повод от руския император Александър III. С повторна прокламация към българския народ той известява, че се отказва от българския престол, и след като назначава Регентски съвет в състав: Стефан Стамболов, Петко Каравелов и С. Муткуров, напуска България. След неуспеха на преврата участващите в него офицери емигрират вън от Княжеството и търсят убежище в Румъния, а после и в Русия.

Държавният преврат бележи началото на един повратен момент в новата политическа история на България. Това е първата българска политическа криза, която продължава цяло десетилетие и приключва с признаването на княз Фердинанд I от Русия и останалите велики сили през 1896 г.

По зла ирония на съдбата от тогава насам сянката на Русия прозира зад почти всеки държавен преврат у нас. Някои анализатори и политолози твърдят, че и през последните 25 години преход кабинетите на Филип Димитров, Жан Виденов, Иван Костов и Бойко Борисов са свалени с дългата ръка на Москва и русофили от българската енергийна мафия.

За това думите на Захари Стоянов, изречени още през 1886 г. звучат днес като клетва, от която никой българин не трябва да отстъпва:

"И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла.

Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар."

http://www.faktor.bg
 




Гласувай:
6



1. nkf - Тъжни годишнини, запазващи спо...
08.08.2016 22:54
Тъжни годишнини, запазващи спомена за недопустими вмешателства. И днес е така, и днес русия ни препъва, граби, мачка...Но за тези си злини тая мръсна държава ще получи повторно наказание свише.
цитирай
2. didanov - здравей, фактор бг е известен
10.08.2016 13:01
с антирусофилските си статии, което няма лошо ако не се прекалява с пропагандата.
Слуачя с Батенберг се пропускат някои факти - превратът е на лична основа поради омразата на АЛкесандър 3 към любимецът на баща му - Александър 2. Ако последния не беше убит не само нямаше да има руски преврати в България, но също и никакво суспендиране на Търновската конституция от страна на Батенберг - това е първото нещо, което е поискал да стане за да се качи на престола. Александър 2 категорично се е противопоставил, като му е обещал всякаква поддкрепа но не и това! Конституцията е един амбициозен проект на императора, който да служи като пробен модел за една бъдеща руска конституция. След убийството му, в бюрото на императорът е намерен предварителния вариант за руска конституция, който впоследствие е унищожен от сина му. Именно Александър 3 връща Русйата империя назад, и поради личната си омраза към Батенберг е готов на всякакви средства за да го види низвергнат и унизен. За това умело финансира и използва русофилските настроения на българските офицери за свои имперските си амбиции, като настройва срещу Русия голяма част от тогавашното българско общество, начело със Стамболов. Последният отива на другата крайност - след абдикацията на Батенберг предлага на турския султан да вземе под крилото си България. Според него само по този начин би могла да се спасят от изолация останалите под турска власт български земи. поздрави
цитирай
3. wasp - @ didanov
10.08.2016 21:48
Благодаря за уточненията и разясненията за отношението на руската царска династия към Батенберг.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 341410
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930