Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2016 11:00 - Критичен разбор на ново генетично изследване сред българите
Автор: wasp Категория: История   
Прочетен: 1763 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
www.otizvora.com/2016/02/7500

С положително отношение към чистите резултати и недоволство от почти всичко останало.

Наскоро се запознах с ново генетично проучване, публикувано в Human Biology, Winter 2015, т. 87, стр. 19–28:1“Mitochondrial DNA Suggests a Western Eurasian Origin for Ancient (Proto-)Bulgarians” (Митохондриална ДНК указва западно-евразийски произход на древните българи). Освен резултатите от изследванията, които потвърждават силно преобладаващия местен балкански и западно-евразийски произход на българите — както на съвременните, така и на древните — материалът е ценен и като пример за добра методика.

В него са описани методите за извличане на ДНК от останки на предполагаеми древни българи,2 разглежда се представителността на бройката и се правят директни сравнения с преобладаващата генетична картина на днешните българи и други народи, европейски, азиатски и африкански.

Ето извадки от изводите на авторите:

„Сравнихме хаплогрупите от нашите древни проби с тези от пробите на съвременни българи. Основната хаплогрупа H (H, H1, H5 и H13), преобладаваща сред европейските популации, се среща с честота 41.9% сред съвременните българи и се наблюдава в 7 от 13 древнобългарски проби.3

Останалите от древните mtDNA принадлежат към следните западно-евразийски хаплогрупи: HV1, J, J1, T, T2 и U3. Сред съвременните българи са съответно с честота 0.2%, 7.9%, 1.3%, 10.6%, 6.3% и 1.9%. Не открихме свидетелства за източно-азиатски хаплогрупи (F, B, P, A, S, O, Y или M) и африкански (L). По тази причина нашите резултати не подкрепят теориите за монголо-алтайския и хуно-татарския произход на древните българи.
[…]
Древнобългарската mtDNA се позиционира сред югоизточните и южните европейски популации, включително тази на съвременните българи. Древните българи са генетично отдалечени от северните и западните европейци и народите от Близкия Изток и Кавказ. Волго-уралските и арабските популации са най-отдалечени от древните българи.

И така, нашите резултати указват, че древните българи са генетично сродни със съвременните българи и с някои югоизточно европейски и италийски популации. Предстоящи анализи на проби от човешки останки, намерени на територията на България и датирани към различни периоди (започвайки от третото хилядолетие пр. Хр.) ще доизяснят генетичния облик на древните популации, обитавали днешните български земи.“

Казано на обикновен език, генетичният облик на хората, населявал нашите земи в древността, е почти еднакъв с този на съвременното българско население. Той се свързва с облика на популациите, обитавали Балканите и класическа Херодотова Скития (западната евразийска част на която е днешна Украйна) поне от началото на писаната история. Ако трябва да дадем етнически определения на тези популации, това са трако-илирийците и скито-сарматите или кимерийците, от които извеждат произхода ни практически всички древни летописци и всички начетени възрожденци.4

image

Нямам забележки към резултатите

Те потвърждават това, което непредубедените историци откриват при политически-неангажирано четене на чуждите и домашните извори. Потвърждават суровите данни от антропологията. Не по-малко солидни потвърждения идват от изследванията върху българския език, стига проучванията да не се правят от икономисти с политико-исторически уклон,5 които представят иранизмите, влезли в езика ни с турско посредничество, като „доказателство“ за „памирски произход“ на един клон от предците ни. Картината се допълва от преобладаващите кръвни групи сред днешното българско население, което също опровергава официалните исторически схващания за какъвто и да било азиатски (расов) произход на древните българи.

Имам забележки към гарнитурата

Авторите дори не допускат вариант, че работят с проби от „траки“, въпреки че резултатите го изискватПри определянето на етническата принадлежност на древните останки, от които е извлечена ДНК за пробите, се изхожда от спорна фактология. Не издържа на критика аргументът, че древните българи са погребвали мъртъвците си, докато славяните са предпочитали кремация. Следователно, казват авторите на проучването, останките в гробовете трябва да се приемат за (пра-)български. На авторите и през ум не им минава или се притесняват от „еретичната“ мисъл, че славяните по нашите земи може да са били покръстени и да са започнали да погребват мъртъвците си. Ако изобщо приемем, че кремацията е била чак толкова разпространена, колкото се твърди, както и че е практикувана от всички славянски племена.

Най-странното за мен е, че авторите изцяло игнорират вероятността останките, от които са извлечени пробите, да са тракийски. Тази липса говори за сериозен предразсъдък или сковаващ страх в научната общност да се навлиза в „забранени територии“ – въпреки че резултатите от генетичния анализ разкриват безусловно сродство на „прабългарските проби“ с „най-древните популации на Югоизточна Европа“.

Може би е нужно да уточня, че лично аз съвсем не правя разликата между „прабългари“, „славяни“ и „траки“, на която по традиция са склонни някои учени — те се чувстват длъжни да се съобразяват с догми, ако желаят да правят научна кариера и да публикуват трудове в определен тип издания. Доколкото правя такова етническо разделение, то е свързано с необходимостта за адекватна критика на научен труд, писан от хора с доста различен мироглед. Длъжен съм да се съобразя с този техен мироглед, ако наистина искам критиката ми да бъде разбрана. Алтернативата е да говорим на съвършено различни езици, а това прави тази статия почти безсмислена.

И още няколко забележки към външния принос

Каква е функцията на стоматолог и антрополог в екип от генетици?За мен е почти необяснимо с какво е допринесъл например проф. Йордан Йорданов, стоматолог и антрополог, в авторския екип на едно генетично проучване. Предполагам, че на него дължим абзаца в публикацията, където — подобно на зле пришита кръпка — четем, че според най-новите проучвания езикът на древните българи вероятно е бил от източно-иранската група, в частност памирски. По какъв начин източно-ирански език предполагаемо се е озовал сред античните обитатели на Балканите и Скития, които не са говорили такъв език, можем единствено да гадаем.

Забележително е (и може би доста куриозно), че памирските преносители на този език уж са били достатъчно много, за да оставят „безспорни следи“ от езика си, но съвсем са забравили да оставят източно-иранска преобладаваща хаплогрупа.

Напротив — от резултатите на проучването става ясно, че древните и съвременните българи са доста отдалечени от генетичната картина на Памир и Северен Афганистан.

image

Черепът на Мостич. Резултат от манипулативна „реконструкция“ на меките тъкани, извършена по инструкция да се подчертая азиатски черти.

През 2006 г. проф. Йорданов и БАН издадоха „Антропология на населението на България в края на ХХ век“.6 Изводите на базата на антропометрични измервания съвпадат с изводите на новото генетично проучване — днешните българи имат преобладаващо европейски, в частност — местен балкански и западно евразийски произход. Но, решен да подкрепи свои лични предубеждения и неуморната работа на свои приятели-„памиролози“, авторът в един момент е принуден да прибегне до озадачаващи изследвания върху… зъбите на българите, като ги прекарва през италиански популации, за да ги свърже неубедително с азиатско влияние.

Отново с такъв мотив — да свърже антропологическия облик на българите с официалните теории за азиатско влияние — в книгата си проф. Йорданов се позовава и на манипулативната реконструкция на меките тъкани от „черепа на Мостич“, извършена от съветски антрополог. Резултатът е гротескна карикатура,7 която беше изобличена още през тоталитарния режим в предаването „Всяка неделя“, когато инородният антрополог беше притиснат и призна, че е извършил реконструкцията по инструкция да постигне азиатски облик, тъй като било „добре известно“, че древните българи са били азиатци, сродни с монголските хуни.

Значи, уж точната наука антропология, която трябва да потвърждава или да отхвърля субективните исторически тълкувания, всъщност се ръководи от инструкциите на политпросветни разбирания за историята и антропологията. Изумително, нали? Като градивна критика, мога да препоръчам на специалистите по генетика да продължат проучванията си, като се предпазват от вмешателството на учени, които са некомпетентни в областта на генетиката и със съмнителна добросъвестност, тъй като многократно са доказвали неспособността си да отделят собствената си работа от предварително съставени мнения.

Иван Стаменов,
25.2.2016 г.

 

Бележки:

  1. Copyright © 2015 Wayne State University Press, Detroit, Michigan []
  2. Описанието и аргументацията на останките, от които е извлечена ДНК, са важни. Твърде често се публикуват сензационни генетични проучвания, основани върху съмнителни методи и факти. Например ДНК, извлечено от гробница в източна Румъния, се представя твърде произволно за „тракийско“, въпреки че източните земи на днешна Румъния не са били етнически хомогенни. []
  3. 7 от 13 в процентно отношение е над 50%. Можем само да гадаем защо авторите на проучването са избрали да оставят процентната сметка на читателите, която показва, че по линия на тази хаплогрупа предците на са били по-близки с останалите европейци, отколкото днешните българи. []
  4. Вижте например: Г. С. Раковски, Съчинения – трети том, Историография []
  5. Имам предвид „откритията“ на Петър Добрев и други „лингвисти-ревизионери“ за иранските думи в българския език. Открития, от които всеки езиковед би получил главоболие. []
  6. София 2006, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“ []
  7. Ако генетиците смятат, че „реконструкцията“ на Мостич има нещо общо с пробите им, извлечени от Манастира на Мостич, съм склонен да преразгледам и тяхната научна добросъвестност, както и качествата на резултатите от анализите им. []



Гласувай:
4



1. syrmaepon - Какво означава mtDNA? питам съвсем ...
27.11.2016 10:51
Какво означава mtDNA? питам съвсем сериозно
цитирай
2. syrmaepon - "Получените резултати от ...
27.11.2016 10:57
"Получените резултати от сравнителния анализ на проби на траки със съвременни българи и
други популации от Европа и Азия показва позицията им сред тези популации. Установява
се, че резултатите от първоначално изследвани траки, разкрива тяхното отдалечаване от
съвременните българи и липсва приемственост между тях. Траките са разположени в
близост до някои европейски популации, най- близко до Австрия, Латвия и Словакия. "

ДЕСИСЛАВА ВАЛЕНТИНОВА НЕШЕВА
ХАРАКТЕРИЗИРАНЕ ГЕНЕТИЧНИТЕ КОРЕНИ НА
НАСЕЛЕНИЕТО ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ
цитирай
3. syrmaepon - За Мостич
27.11.2016 11:04
Нали разбираш, че Мостич освен майка има и баща, баби дядовци, праби и прадядовци. От това, че преобладаващите хаплогрупи не са сибирски не ти дава право да съдиш за съдбата и биографията на един единствен конкретен човек. Българите днес са 100 процента бели, но сред тях рядко но се срещат кубинци и африканци, които няма как да са бели. Да зачеркнеш работата на един човек с нелогични твърдения не е добра постъпка.
цитирай
4. wasp - https://bg.wikipedia.org/wiki/Митохондриална_ДНК
27.11.2016 21:32
syrmaepon написа:
Какво означава mtDNA? питам съвсем сериозно


мтДНК е мощно средство за проследяване на произхода по майчина линия и се използва за проследяване на хиляди поколения в миналото при много биологични видове.

В изследването на Десислава Нешева което е още по съвременно нещата са казани много добре

https://www.webcafe/webcafe/obshtestvo/id_1528553982_Istini_i_mitove_za_balgarskiya_gen
цитирай
5. wasp - Материала е копиран от сайта на Иван Стаменов - http://www.otizvora.com/
27.11.2016 21:43
syrmaepon написа:
Нали разбираш, че Мостич освен майка има и баща, баби дядовци, праби и прадядовци. От това, че преобладаващите хаплогрупи не са сибирски не ти дава право да съдиш за съдбата и биографията на един единствен конкретен човек. Българите днес са 100 процента бели, но сред тях рядко но се срещат кубинци и африканци, които няма как да са бели. Да зачеркнеш работата на един човек с нелогични твърдения не е добра постъпка.


Там има дискусионен форум и можете да зададете въпросите си директно към автора.
цитирай
6. syrmaepon - Не аз питам тебе
28.11.2016 10:25
syrmaepon написа:
Какво означава mtDNA? питам съвсем сериозно


Защото като разпространяваш един текст , трябва да го разбираш и да можеш поне на някои въпроси да отговориш. Предполага се / или би било добре / и ти сам да си задал въпроси, да си получил отговори , преди да копираш някакъв текст, от материя която не разбираш.
цитирай
7. wasp - Уважаема syrmaepon
28.11.2016 12:07
Не съм генетик или каквато и да е там професия свързана с генетиката.

За мен е важно какви са резултатите от многобройните генетични изследвания които се правят в последните години и то не само от наши учени изследователи.
А това е че "дошляшката" теза за произхода на българите не се потвърждава и напротив доказва се че сме наследници на коренното население на балканите както съвременните гърци румънци албанци (македонците не ги споменавам защото те винаги са били българи) са наследници на древните гърци румънци албанци.

Колкото и това да не се харесва на много "историчари"...
цитирай
8. syrmaepon - Ама там е въпросът я, доколко от това ...
29.11.2016 10:59
Ама там е въпросът я,доколко от това изследване биха могли да се правят крайните изводи, които ти си преписал. На сто места тук в блог.бг написах и пах ще пиша, че става въпрос за mtDNA - гени , които се предават само по майчина линия. И всички изводи, които си написал важат за тракийки, българки и т.н. Сто пъти ще напиша също, че единствено мъжката У хромозома не се променя, тоест не обменя генен материал и само по нея може да се проследи истинско родство. Такова българско изследване, подробно няма.
"Всяка клетка от човешкия организъм съдържа 23 двойки еднотипни хромозоми, две от които отговарят за пола на човека. Хромозомите на даден човек се отличават от тези на неговите родители, тъй като при формиране на първата клетка родителските днк активно обменят участъци от хромозомите. Такава рекомбинация не се случва единствено с Y хромозомата, тъй като в мъжкия плод тя е единствена. Единствено тя от всички 46 хромозоми се предава в неизменен вид – от баща на син. Това нейно свойство се използва от учените за анализ на произхода на човека, а също и за анализ на миграционните процеси. Изследванията на Y хромозомата позволява установяване на генетическо родство от различна етническа и расова принадлежност до техния общ праотец по мъжка линия, а изучаването на мтДНК позволява установяването на родството на хората от двата пола до тяхната прамайка."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 338577
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3598
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031