Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2016 08:34 - За „националните катастрофи“
Автор: wasp Категория: Новини   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
3



Васил Давидов

imageНяма човек, който от предучилищната си възраст да не е чувал за „националните катастрофи” в началото на 20-ти век. Българите са се срасли с това клише и го приемат подсъзнателно, без замисляне, което е и целта на всяко промиване на мозъци. Тоя продукт на болшевишката пропаганда целеше нещо много важно за създателите си – да прехвърли кърпата от болната глава на здравата и да обвини други за това, което самите те са причинили на родината си.

Една или две загубени войни, макар и с тежки последици, никога не могат да бъдат национална катастрофа в историята на една страна, ако след тях тя е имала възможността и силите да се изправи на крака и не след дълго да заживее обичайния си живот. Такиваimage загубени войни имат в историята си всички държави, без на никоя от тях да е хрумвало да ги обявява за национални катастрофи.

imageС шмайзери пред бюст паметника на националния предател Васил Коларов пред Националната библиотека, носеща, за национален позор, неговото име.

Ако трябва да се говори за национална катастрофа през 20-ти век, тя е една-единствена и това е случилото се през септември 1944 и следващите десетилетия. Тогава е единственият случай на цялостно разрушаване на българската държава и всички институции в нея, практическото й превръщане в провинция на държавата-окупатор, физическо унищожаване на българския елит, лишаване на българите от права и собственост. Последиците от тая катастрофа са страшни и се виждат в наши дни по продължаващата трагична невъзможност да бъде излъчен нов национален елит, по продължаващото трагично намаляване на населението, по продължаващата трагична неспособност на голямото мнозинство от гражданите да изберат стабилен и верен път за развитието на държавата си.

Но комунистите нямат друг избор. На тях националните катастрофи, както и несъществувалия никога в България фашизъм са им нужни както слънцето и въздуха на всяко живо същество, защото само чрез такива измами те могат да търсят някакво оправдание за всичките си престъпления и жестокости през цялата си история, маскирайки ги като справедлива борба против някакви „врагове на народа” и за „благото” на същия тоя народ.

(Текстът публикаваме от личната страница на автора във „Фейсбук“. Можем да добавим само, че непосредствено след „националната катастрофа“ в Първата световна война, „пролетарският“ поет Христо Смирненски отбелязва в едно свое популярно стихотворение, че „блескавите витрини“ на магазините са били „обсипани с безброй жадувни неща“ и „електричните глобуси  празнично“  са „блестели“. Приемаме, че той е „реалист“. При социализма, когато бе истинската национална катастрофа, електрическият ток бе на режим, улиците бяха от тъмни, по-тъмни. А за „обсипани с безброй жадувани неща“ витрини хората само можеха да си мечтаят. Нямаше ги тези неща не само на витрините, но и по рафтовете на магазините. Единствено в специалните магазини „Кореком“, в които можеше да пазарува само висшата комунистическа номенклатура, имаше нещо от това, което е имало в България веднага след т.нар. „национални катастрофи“ след войните в началото на 20 век. Затова и редакцията на „Век 21 прес“ благодари на автора, че обръща внимание на една истина.)




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 342302
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930