Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2017 20:18 - Не можах да се стърпя и копирах...
Автор: wasp Категория: Забавление   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Мястото на Седмокрилия петохуйник и неговите защитници e в "джурасик парк на комунизма" Адепти на тоталитаризма и неговото изкуство настояват монумента да бъде възстановен и запазен.

Носталгици по времето на комунизма, митологизираната по руски българска истори и грандоманското изкуство на тоталитаризма надигнаха отново инфантилен вик за спасяването на паметника „1300 години България“, пред НДК. От години той се е превърнал в нагледен символ на разпадналия се социализъм, но група предвождана от художника Светлин Русев се обяви отново за възстановяване на монумента, както е изглеждал, а не да бъде демонтиран. 

„За” запазване на паметника са и живеещите все още в ерата на соца Съюз на българските архитекти и Съюз на българските художници. Превъзбуждането е заради факта, че до седмици паметникът трябва да бъде демонтиран, а скулптурите на професор Валентин Старчев – да бъдат опаковани и транспортирани до Националния исторически музей, където да  бъдат изложени на открито. Темата за съдбата на монумента от години фокусира общественото напрежение, най-вече заради факта, че точно на това място са били плочите с имената на героите от 1-ви Софийски и 6-ти Търновски пехотни полкове на 1-ва пехотна Софийска "Желязна " дивизия. Но в годините на Тодор Живков и славния комунизъм са разрушени, за да се издигне символът на престъпния режим, обвит под знамето „1300 години България“.

Ето  как неуморният фейсбук видя спасителната акция на Светлин Русев и компания:

Илиян Василев, анализатор, бивш посланик на България в Москва:

„Стават все по-агресивни и нагли. Идиотският паметник пред НДК защитават защото плочите, които бяха премахнати на Първи и Шести пехотен полк не им харесвали?!
Каква гавра с паметта на реално загинали български войници и офицери, заради абстрактна визия и символ на едни представители на комунистическото изкуство, в което се проектира свръхролята на комунизма.
Агресивно историческо невежество, да не говоря за липса на морал. Разбирам автора, но Никой не ме е питал дали да бутат плочите. НИКОЙ.“

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ:

„Светлин Русев.... :( комунистическата номенклатура няма срам. Това не са "паметници", а пропагандни артефакти на престъпен режим. МОЧА и производните в страната също. Най-доброто е да се преместят в един "джурасик парк на комунизма" и да освободят от присъствието си нашето публично пространство. Дали по аргумента "това е част от нашата история", трябва да се пазят всички артефакти, възхваляващи диктатурата, вместо да се преподава историческата истина за този период на младите поколения в училищата!? Историческите факти трябва да влезнат в учебниците, учителите са призвани да предадат знанието за репресиите на младите, а не да ги оставят да бъдат манипулирани по "хубавото време на социализма" от политически и геополитически играчи.

Капитан I ранг о. з. Васил Данов:

„Нешка Робева била казала на Велислава Дърева, че двамата със Св. Русев били сънували леля Ванга да казва, че ако бутнем паметника пред НДК, злощастие и погибел щели да ни сполетят до 6 седмици, 6 века или 6 хилядолетия след събарянето. 
За да не станело туй нещастие, трябвало да дадем чинията на Бузлуджа на БьеСьеПьето и да му платим 10 милярда долара, колкото бил външният ни дълг, гат онез с брадите свалиха дяда Тодора, най-убавия чиляк, дет я управляваши таз клета България…“

 

Даниела Горчева, издател на списание „Диалог“:

„Всичко, което може да се каже за соц- интелектуалците е казано със Седмокрилия петохуйник пред НДК. 
Няма какво да се добави.“

http://www.faktor.bg



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: wasp
Категория: История
Прочетен: 342305
Постинги: 297
Коментари: 348
Гласове: 3599
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930